Titel: Samma hav som alla andra somrar
Författare: Esther Tusquets
Språk: Svenska
Utgiven: 2021-11
Översättare: Siri Hultén
Omslag: Nora Hultén Törnerud
ISBN: 978-91-519-8293-9
Antal sidor: 239
Vikt: 318 gram
Format: Danskt band

 

“Prosa av det här slaget lever på sin rytm. Där har översättaren och förläggaren Siri Hultén gjort en storartad insats. Det kan verkligen inte vara lätt att skänka en så bångstyrig och ordrik text den musikalitet som krävs. Hur Tusquets och Hultén lyckas är en gåta … jag är hänförd.” Rebecka Kärde i DN Kultur.

I Esther Tusquets banbrytande debutroman från 1978 återvänder en medelålders kvinna till sitt barndomshem i Barcelona under några majveckor. På ett vindlande språk fullt av litterära referenser skildras en poetisk och erotisk odyssé, där minnena av hennes borgerliga uppväxt vävs samman med en passionerad kärleksaffär med den unga Clara.

Samma hav som alla andra somrar är en roman om begär och om längtan efter att bli förstådd, fylld av musikaliska och lyriska meningar som utforskar smärtans och kärlekens vägar och villovägar.

Foto: Nina Subin

Esther Tusquets (19362012) föddes i Barcelona. Hon debuterade vid 42 års ålder och inledde då en över trettio år lång bana som författare. Under en stor del av sitt liv drev hon även det framgångsrika förlaget Lumen, där hon bland annat publicerade Virginia Woolf och Gertrude Stein.

Esther Tusquets var en föregångare inom spansk litteratur och har särskilt hyllats för sitt sinnliga och vågade sätt att skildra kvinnlig sexualitet.

Läs mer: 

En essä om boken av översättaren Siri Hultén i Kaananexpressen [PDF-format]